Lampu otomatis menggunakan photocell (LDR)

Lampu otomatis menggunakan photocell (LDR)
This is a photocell circuit for detecting the light intensity. At full light the resistance of the photocell will be few ten ohms and at darkness it will rise to several hundred ohms. IC1 Op amp uA741 is wired as a comparator here. At darkness the resistance of photocell increases and so the voltage at the inverting input of the IC1 will be less than the reference voltage at the non inverting input. The output of the IC1 goes to positive saturation and it switches ON the transistor to activate the relay. By this way the lamp connected through the relay contact glows. The diode D1 works as a freewheeling diode.

Rangkaian Lampu otomatis menggunakan photocell (LDR)

photocell

A light sensor (photodetector) that varies its resistance between its two terminals based on the amount of photons (light) it receives. Used for photographic light meters, automatic on-at-dusk street lights and other light-sensitive applications, it is also called a “light dependent resistor” (LDR) and “photoresistor.”

The photocell’s semiconductor material is typically cadmium sulfide (CdS), but other elements are also used. Photocells and photodiodes are used for similar applications; however, the photocell passes current bi-directionally, whereas the photodiode is unidirectional.

Gambar photocell

Photocells come in a variety of packages such as this assortment from PerkinElmer. As the photocell receives more photons, the resistance is lowered between the two terminals.

Label: Sensor/ Pendeteksi

“Sumber dari : elektroarea.blogspot.com”

6 Komentar »

  1. subhan Said:

    punya turitorial pembuatan secara sederhana gak, soalnya saya pelajar sma yang baru ngerti masalah ini, saya mau buat rangkaian ini dengan software multisim circuit design, jika berkenan mengajari saya, tolong email turitorial pembuatannya, sebelumnya terima kasih

  2. obitosacred Said:

    MAFF GAN…
    SAYA nggak punya
    tapi untuk info lebih lengkap tolong buka situs : elektroarea.blogspot.com

    .trima kasih atas kunjungannya.

  3. angga*gitaris shreder*# Said:

    situs yg aman untuk download gratisan aplikasi hp nokia apa aja bang? thankz..

  4. sari Said:

    wah enak ya ,bisa menyala sendiri otomatis disaat cahaya kurang🙂

  5. KAY Said:

    gw bkin dg photodioda kok gk bsa? lampu tetap nyala, saat ada cahaya..

  6. SITI ROHMAH Said:

    Kanker serviks merupakan salah satu jenis penyakit kanker yang ganas dan menyerang bagian tubuh yang sangat intim maka apabila seseorang terkena penyakit tersebut merasa hidupnya tidak sempurna. Tapi anda tidak boleh berputus asa karena kami datag membawakan solusi pengobatan terbaik dan alami untuk mengobati kanker serviks. Kami rekomendasikan Obat Tradisional Kanker Serviks dari Ace maxs yang akan membantu anda menyembuhkan kanker serviks secara efektif dan tanpa efek samping. Karena apa?? Ace maxs terbuat dari bahan alami yang berkhasiat.


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: